Tři zlaté medaile Slovenské akademie věd

Vážení přátelé a příznivci,

pokud vás zajímá, kde najdete medy s nejvyšším antibakteriálním potenciálem, jste na správném místě.

Nejvyšší antibakteriální potenciál má med z MEDÁRNE. Netvrdíme to my, ale Ústav molekulární biologie Slovenské akademie věd.

Ústav molekulární biologie Slovenské akademie věd testoval tři druhy medu z MEDÁRNE.

Akátový med,

květový med,

slunečnicový med.

Všechny tři medy získaly zlaté medaile, a mají tak nejvyšší antibakteriální potenciál.

Pro srovnání, v loňském roce jsme testovali akátový a květový med a získali jsme 2x stříbro.

V čem spočívá antibakteriální aktivita medu nebo proč je antibakteriální potenciál medu tak důležitý?

Metoda stanovení antibakteriální aktivity medu, která byla vyvinuta a optimalizována v Ústavu molekulární biologie Slovenské akademie věd ve spolupráci se Státním veterinárním a potravinářským ústavem, byla úspěšně akreditována Slovenskou národní akreditační službou.

Mezi členskými státy Evropské unie se Slovensko stalo prvním státem, který nabízí akreditovanou metodu stanovení antibakteriální aktivity medu jako komerční službu pro včelaře a spotřebitele.

Tomu předcházela analýza stovek vzorků medu různého botanického a zeměpisného původu a více než desetiletý výzkum biologických účinků medu. Dostáváme se tak na vyšší úroveň porozumění tomu, co pro nás med znamená a jaké jsou jeho zdravotní účinky.

Pokud se chcete o této metodě dozvědět více, doporučuji webové stránky www.medovelaboratorium.sk.

Med má bez ohledu na svůj původ biologickou aktivitu. To znamená, že med díky své komplexnosti a obsahu více než 200 různých látek pocházejících ze včel a rostlin významně prospívá našemu zdraví.

Medy se však liší svým složením, a tím i mírou účinnosti. Nejdůležitější a nejvíce studovanou biologickou vlastností medu je jeho antibakteriální aktivita, tj. schopnost zabraňovat růstu bakterií nebo je usmrcovat.

Molekuly podílející se na antibakteriální aktivitě se často podílejí i na dalších biologických účincích medu - antioxidačních, protizánětlivých nebo hojení ran. Proto ztráta nebo snížení antibakteriální aktivity medu na úroveň působení samotné cukerné složky odráží ztrátu dalších biologických aktivit medu.

Lze tedy říci, že antibakteriální aktivita medu je měřítkem biologických vlastností medu.


Bronzová medaile ze Slovinska


Kromě tří zlatých medailí jsme letos získali prestižní mezinárodní ocenění kvality našeho medu, a to bronzovou medaili za květový med na včelařské soutěži AGRA ve Slovinsku.

Ochutnejte naše oceněné medy

Originál článku: https://www.medaren.sk/blog/medy-s-najvyssim-antibakterialnym-potencialom/