Proč někteří včelaři přistřihují včelí matce křídla?

Včelařství je řemeslo staré tisíce let, které zahrnuje řadu technik a postupů k zajištění zdravého a produktivního včelstva. Jednou z těchto technik je velmi kontroverzní zastřihávání křídel včelí matky. Oslovil jsem několik včelařů, kteří tuto praxi provádějí, a zde jsou jejich důvody. V závěru článku uvedu svůj názor na tuto praxi a najdete zde také video, jak se líhne včelí matka.

Kontrola rojení

Jedním z hlavních důvodů, proč někteří včelaři přistřihují včelí matce křídla, je kontrola rojení. Rojení je přirozený proces, při kterém část včelstva opouští úl s královnou a hledá nové místo, kde by založila nové včelstvo. Tento proces může být pro včelaře problematický, protože znamená ztrátu části včelstva, a tedy snížení produkce medu. Přistřižená křídla královny omezují její schopnost létat, což znamená, že při pokusu o rojení nemůže uletět daleko a včelaři ji mohou snáze najít a chytit.

Zjednodušená manipulace s včelstvy

Přistřižená křídla královny usnadňují včelařům manipulaci s úlem i samotnou královnou. Při různých včelařských úkonech, jako je kontrola oddělku nebo přesun matky do nového úlu, je důležité, aby matka zůstala na místě a neodletěla. Ořezaná křídla minimalizují riziko úniku matky, což usnadňuje práci a podle mnoha včelařů zvyšuje efektivitu včelaření.

 Vcelia-matka-medaren

 

Zlepšení kontroly genetické kvality

Včelaři také často přistřihují matce křídla, aby lépe kontrolovali genetickou kvalitu včelstva. Protože královna s přistřiženými křídly nemůže úspěšně uniknout, má včelař větší kontrolu nad tím, jaké matky jsou ve včelstvu, a může se zaměřit na udržení silného a zdravého genofondu.

Viditelnost a identifikace

Někteří včelaři matkám také zastřihávají křídla pro lepší identifikaci. Ustřižená křídla mohou sloužit jako vizuální vodítko, které včelaři umožní rychle určit, která matka je stará a kdy bylo včelstvo naposledy vyměněno. Tento krok může být součástí širší strategie pro evidenci a sledování zdraví a produktivity včelstev.

Závěr

Stříhání křídel matek je technika, která má podle mnoha včelařů své opodstatnění při řízení včelstev. Každý včelař se musí rozhodnout, zda tuto techniku použije, či nikoli.

Jaký je můj názor? Včelařím již mnoho let a přistřihávání křídel matky mi připadá jako krutý způsob včelaření. Přestože zastřihávání křídel matky může ve včelařství přinášet různé výhody, já jsem tuto metodu zatím nepřijal. Ve včelařských kurzech, které pořádám, nedoporučuji tuto metodu používat. 

Podívejte se na naše VIDEO o tom, jak se líhne včelí královna.